Människors ansträngning är grunden för välfärden

Hårt arbetande människor bygger tillsammans ett starkt Sverige. De som varje dag går upp och till jobbet. De som ser till att vi får vård den dag det behövs. De som tar hand om våra barn och våra äldre. De som startar nya företag och anställer nya medarbetare. Alla dessa människor bidrar till vår gemensamma välfärd och trygghet. Ju fler som arbetar, desto mer finns att dela på. Skatteintäkterna blir högre och utgifterna lägre. Mer pengar kan fördelas till välfärdens kärna: skolan, vården och polisen.

Vi måste alltid komma ihåg – särskilt på en dag som första maj – att det är människors arbetsglädje och slit som ligger till grund för Sveriges välfärd. Deras ansträngningar får aldrig slösas bort. Stefan Löfven och hans ministrar, som i dag reser runt ute i landet, behöver påminnas om detta. Deras regering har höjt skatten med över 60 miljarder kronor under sina snart fyra år vid makten. Därmed betalar en barnfamilj med inte alltför höga inkomster uppemot 1000 kronor mer i skatt varje månad, trots höjda barnbidrag. Ändå har regeringen inte lyckats säkerställa att vår välfärd klarar av sina mest grundläggande uppgifter.

Vårdköerna har fördubblats sedan förra valet. Nästan var femte niondeklassare blev inte behörig till gymnasiet förra året. Allt fler känner sig otrygga och i vissa områden styr kriminella gäng. Polisen upplevs som frånvarande.

Slutsatsen är enkel: Löfven har prioriterat bidrag och subventioner framför jobb och välfärd. Det kan vi i Moderaterna inte acceptera.

Vi vill istället uppmuntra till arbete. Ansträngning ska löna sig. Därför sänker vi skatten, särskilt för lägre inkomster. En familj med två arbetande vuxna får över 1000 kronor mer i plånboken varje månad. Och för att det alltid ska löna sig att gå från bidrag till jobb vill vi införa ett bidragstak.

Samtidigt prioriterar vi välfärdens kärna: Vi satsar nya kömiljarder för att korta väntetiderna i vården, vi tillför de resurser som krävs för att nå målet om 10 000 fler polisanställda år 2024 och vi vill att staten ska ta större ansvar för skolor med svaga resultat.

Moderaterna är partiet för de som jobbar, vill jobba och har jobbat. På första maj – och alla andra dagar.

Elisabeth Svantesson, Ekonomisk-politisk talesperson, (M)
Krister Hammarbergh, Riksdagsledamot, Norrbottens län (M)

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter